Paashaas of knuffelhaas.

Deze is gebreid door mevrouw Nel Visser.

paashaas of knuffel


Dit is een grappige haas met een zak op de buik die gevuld kan worden met b.v. paaseitjes of een gekookt ei. Je kunt hem natuurlijk ook als cadeautje geven.
Materiaal;
Restjes geel, wit en rose of welke kleuren je leuk vindt. Vulling en een gebreid koordje of een stukje lint. Deze haas wordt ongeveer 12 cm.
Deze is gebreid op steekgrote 7.
Lijf;
Zet met restgaren ( dit is garen waar je niet veel meer mee doet) en de weefborstels 40 steken op en brei een paar toer. Toerenteller op 000 nu met geel 14 toer breien.
Zakje;
Stel de slede in voor verkorte toeren, zet nu 12 naalden aan de linker buiten kant naar voren doe hetzelfde aan de rechterkant je gaat nu over de middelste 16 naalden de zak breien. Hang gewichtjes aan waar je nu over moet breien. Verwissel van kleur in b.v. rose of wit zet de steekgrote op 4 en brei 12 toer. Dit is het zakboordje. Pak nu de steken één voor één uit de eerste toer van deze 12 die je net gebreid hebt en hang ze bij op de naalden ( je gaat dus een zoompje maken) met steekgrote 7 brei je 28 toer. Verwissel de kleur in geel. Zet nu de linker steken naast het zakje die je naar voren had gezet weer in de breistand en brei 1 toer naar links. Zet dan de slede weer op normaal breien en brei naar rechts. Brei nog 12 toer. Zet dan elke oneven steek op de naastliggende naald en zet de lege naalden in de A-stand. Brei dan 2 toer met steekgrote 5 en knip dan het garen niet te kort af. Rijg de draad met b.v. een maasnaald door de steken en haal dan het werk van de machine.
Hoofd.
Zet 30 steken op met de weefborstels en restgaren.en brei een paar toer. Zet de toerenteller op 000. Brei met wit 28 toer op steekgrote 7. Zet nu elke oneven naald op de naastliggende naald . Zet de lege naalden in de A-stand. Brei nu met steekgrote 4 nog 4 toeren. Knip de draad niet te kort af en haal hem weer door de steken met b.v.een maasnaald. Haal het werk van de machine.
Arm 2x.
Zet 16 steken op met restgaren en de weefborstels.Zet de toerenteller op 000 en brei met geel 6toer met steekgrote 7.Verwissel de kleur in wit en brei nog 10 toer. Knip de draad niet te kort af en haal hem weer door de steken met b.v. een maasnaald. Haal het werk van de machine.
Oor 2x.
Zet 16 steken op met restgaren en de weefborstels. Zet de toerenteller op 000 en brei met wit 20 toer met steekgrote 7. Knip de draad niet te kort af en haal deze weer door de steken. Haal het werk dan van de machine.
Afwerking.
Vouw de zak met de goede kanten tegen elkaar dubbel en matras de zijnaden dicht.
Vouw het lijf dubbel ook met de goede kanten op elkaar en hang de helft van de steken weer op de machine dus de eerste toer boven het contrast. Hierbij ook de tweede helft in dezelfde naalden hangen (dus dubbel) kant ze dan samen af achter het hek. Dan de midden achternaad matrassen. Keer het lijfje en vul het op met fiberfil. Trek dan de boven draad strak aan en werk de draad af.Vouw nu het hoofd dubbel en hang net als hierboven beschreven de steken net boven het contrast op en werk net als bij het lijf.Matras de naad. Keer de kop en vul hem op. Vouw de arm dubbel en werk ook net als bij het lijf en de kop. Vul de armen op. Doe hetzelfde met de oren. Maak de vulling van de oren niet te dik. Zet de kop op het lijf. Zet de oren iets achter boven op de kop. Zet de armen aan de zijkanten van het lijf. Borduur een neus met stiksteekjes en de ogen met een kettingsteek.( zie foto)
Je kunt van deze paashaas ook snel een mooie knuffel maken door alles 1 keer groter te breien en b.v. andere kleuren te gebruiken.
Wij wensen je heel veel plezier!!!!

Terug naar hoofdpagina.