.

Enkelbeds sokje.

 

Als je geen voorbed hebt kun je op de volgende manier toch sokken breien.

We gaan opzetten met eetjes. Schuif 30 steken naar voren.

Nu met eetjes de opzet maken.

Zet de weefborstels een paar toer in werking.

We breien nu 20 toeren, dit is de boordlengte.

Laat nu elke derde steek "vallen" dus echt laten ladderen, tot aan de opzet.

Pak de steek op net na de opzet en haak hem dan met de tongenaald of een haaknaald weer op en hang de laatste steek in de lege naald.

Sla  2 steken over en herhaal het ophaken. Maak zo de hele boord af.

Zet dan de naalden naar voren en brei verder als volgt; Brei 10 toer.

Zet dan links 15 steken in rust ( dus helemaal naar voren). Zet je slede voor gedeeltelijk breien, dus de steken die je naar voren zet mogen niet meebreien. (kijk maar in je boek).

Met de rechter 15 steken gaan we verder breien. Dit wordt het hieltje. Aan de kant van de slede zet je 1 steek in rust, ( dit zijn verkorte toeren).

Brei 1 toer en zet weer 1 steek in rust, brei 1 toer, herhaal dit nog 4 x. Denk aan de gewichtjes. Er zijn nu nog 5 steken.

Nu ga je aan de overkant  van de slede 1 steek in breistand zetten, (dit zijn verlengde toeren). Nu brei je 1 toer en zet weer 1 steek aan de overkant van de slede in breistand. Ga door tot alle 15 steken weer in de breistand staan.

Brei nu 11 toer, dit is de voetlengte, de slede staat nu links.

We breien nu de teen. Zet rechts 15 steken in rust. Zet de slede voor gedeeltelijk breien. We gaan met de linker steken verder. Zet aan de kant van de slede 1 naald in rust ( dus naar voren) brei 1 toer. Zet weer 1 naald naar voren en brei weer 1 toer herhaal dit tot je nog 5 steken over hebt. Nu ga je weer verlengen dus zet je aan de overkant van de slede1 naald in de breistand. Dan brei je 1 toer en herhaal je dit tot alle naalden weer in de breistand staan. Brei 1 toer over alle steken.

Nu haal je het werk met 1 toer nijlongaren en dan een paar toer restgaren van de machine.

Afwerking; De steken van de voet aan elkaar mazen. Dan de zijkant en het boordje aan elkaar maken.

Terug naar de hoofdpagina