Baby sokjes gebreid door Mevrouw Toos Grondman.

We zetten aan de linkerkant van de nul 18 steken en aan de rechterkant van de nul 17 steken op in boordsteek.

Maak de mooie opzet.

Na de opzet de steekgrote aanpassen aan het garen dat je gebruikt.

Bij deze sokjes zijn de boorden gebreid op 3-2. en er zijn 18 toeren in boordsteek gebreid .

Hang dan de steken over naar het hoofdbed.

Nu een gaatjestoer maken voor het koordje.

Dan met b.v. een sokkenkam de helft van de steken naar het voorbed omhangen.

Als je nog niet eerder sokken hebt gebreid of je hebt geen sokkenkam, dan kun je ook als volgt te werk gaan ; als je de steken hebt overgehangen naar het hoofdbed dan brei je over de helft van de steken eerst met 1 toer nylondraad en dan met restgaren(denk eraan dat je de slede op gedeeltelijk breien zet ) nu kun je die helft naar het voorbed hangen door het werk dubbel le leggen en de steken boven het nylondraad weer in de naalden te hangen. Haal het restgaren eraf en hang gewichten in en brei verder als volgt.

Stel de machine in voor rondbreien ( kijk hiervoor in je boek die bij je machine hoort) en zet de steekgrote op 5 op beide bedden. Zet de toerenteller op 000. Brei nu 8 toer ( dat is 16 op de teller)

Brei nu de hiel, dit doen we op het hoofdbed dus het voorbed iets laten zakken en de andere afstrijker aan de slede zetten. Zet daarvoor direct 1 steek aan de kant van de slee in rust, brei 1 toer en zet weer 1 naald in rust, herhaal dit tot je nog 6 steken over hebt. Zet dan aan de overzijde van de slede 2 steken terug in de breistand. Brei 1 toer en zet van die 2 naalden weer 1 naald naar voren. Zet weer 2 steken aan de overzijde in breistand en brei weer 1 toer en zet weer 1 naald naar voren. Herhaal dit tot alle steken weer in de breistand staan.

Verwijder de enkelbeds afstrijker en schuif het voorbed weer omhoog.

Stel de slede weer in voor rondbreien. Zet de toerenteller op 000 ( let goed op dat de hiel naar beneden en naar achteren gericht vastgehouden wordt, eventueel een gewichtje inhangen, anders breien de kantsteken niet goed mee).

Brei nu 17 toer rond dat is dus 34 op de teller.

Minder dan op alle 4 hoeken 1 steek met de 2-oognaald ( daar bedoel ik mee, je pakt 2 steken en schuif ze 1 plaats op ) brei dan 4 toer.

Doe dit 3 maal. Maak de mindering weer het zelfde als net maar nu 2 toer breien herhaal dit tot er op beide bedden nog 2 steken over zijn. Hang nu de steken van het voorbed naar het hoofdbed en kant ze af. Sluit de naad van het boordje.

Mevrouw Grondman en ik wensen je veel plezier met dit leuke breiwerkje.

Het is een heel leuk cadeautje voor een kraampaket.

Terug naar hoofdpagina.